V súkromnej VŠ v Prešove sa má vyučovanie začať 17. októbra

08.09.2005 Prešov

Prešov 8. septembra (TASR) - Vyučovanie v novej súkromnej vysokej škole (VŠ) neuniverzitného charakteru so sídlom v Prešove sa má začať 17. októbra. Záujemco...
Prešov 8. septembra (TASR) - Vyučovanie v novej súkromnej vysokej škole (VŠ) neuniverzitného charakteru so sídlom v Prešove sa má začať 17. októbra. Záujemcovia o štúdium na prvom bakalárskom stupni v dennej i externej forme na VŠ medzinárodného podnikania ISM Slovakia môžu podávať prihlášky do 23. septembra.

Podľa jedného z troch konateľov spoločnosti Igora Gulu školné za semester pre obe skupiny poslucháčov stanovili na 19 900 Sk. Takto získané poplatky by mali pokryť náklady na prevádzku VŠ, ktorá by mala prebiehať v miestnostiach na prenajatom poschodí budovy Stavoprojektu na Duchnovičovom námestí.
Študovať na báze kreditového systému sa má jediný študijný program medzinárodné podnikanie v obchode a službách v študijnom odbore obchodné podnikanie. Akreditovaných je viac ako 60 predmetov, v jednom semestri je päť z nich povinných. Absolvent by sa mal uplatniť ako manažér na strednom stupni riadenia malých a stredných podnikov medzinárodného obchodu.
Na dnešnom stretnutí s novinármi v Prešove predstavili kandidátku na rektorku VŠ, docentku Alenu Daňkovú, doterajšiu prodekanku Podnikovohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Košiciach. Medzi 34 pedagógmi, ktorí podpísali zmluvu o budúcej zmluve v súvislosti so svojím pôsobením na tejto škole, sú také mená ako Lev Bukovský, Jiří Kern, Miloš Somora. Garantom je Vojtěch Spáčil z Ostravy. Daňková naznačila, že v oboch formách štúdia by mali do prvého ročníka prijať bez klasických prijímacích pohovorov po 80 študentov. Všetko však ukáže záujem o novú VŠ.
VŠ medzinárodného podnikania ISM Slovakia je šiestou súkromnou VŠ v SR. Ide o majetkové prepojenie so súkromnou vzdelávacou inštitúciou International School of Management (ISM) z nemeckého Dortmundu. Majiteľom je zakladateľ siete Euro-Schulen-Organisation Pierre Semidei. V počiatočnej fáze na rozbeh dá prešovskej VŠ svoj kapitál.
ISM Slovakia získala štátny súhlas rozhodnutím vlády 24. augusta, realizáciu projektu však pripravovali asi dva roky.
Bližšie informácie o možnostiach prijatia sú na internetovej stránke na adrese www.esopo.sk.
 

Vyberte región